Jakie zalety ma zmywarka gastronomiczna?

Ręczne zmywanie naczyń nie należy do najprzyjemniejszych zadań, tym bardziej że jest ono niezwykle pracochłonne. Nic więc dziwnego, że coraz więcej lokali gastronomicznych decyduje się na zakup zmywarki gastronomicznej. W ten sposób mogą zaoszczędzić mnóstwo czasu i szybko umyć brudne naczynia. To nie wszystkie atuty tego urządzenia. Jakie jeszcze zalety ma zmywarka gastronomiczna? Właśnie na to pytanie odpowiemy w dzisiejszym w tekście, zachęcamy więc do czytania.

Zmywarka gastronomiczna – idealna tylko do restauracji?

Zmywarka gastronomiczna – jak sama nazwa wskazuje – to urządzenie dedykowane do branży gastronomicznej. Najczęściej wykorzystywana jest w restauracjach, jednak nie tylko tam się sprawdza. Jest także przydatna w kawiarniach, pubach, czy obiektach hotelowych, w których można zjeść posiłki. Dostępne na rynku zmywarki gastronomiczne są zdecydowanie większe od modeli, które mamy w domu. Spora część z nich została wyposażona w ogromne dysze myjące, dzięki czemu urządzenie jest w stanie poradzić sobie nawet z bardzo trudnymi zabrudzeniami i spalenizną.

Zalety zmywarki gastronomicznej

Śmiało można powiedzieć, że zmywarka gastronomiczna to urządzenie ułatwiające funkcjonowanie restauracyjnej kuchni. Z jej pomocą z łatwością umyjesz dużą ilość brudnych naczyń, patelni, garnków oraz innych akcesoriów, które wykorzystujesz w kuchni. Jedną z najważniejszych zalet tego urządzenia jest jego wysoka wydajność. To właśnie dzięki tej cesze zmywarka jest w stanie poradzić sobie nawet z bardzo trudnymi zabrudzeniami i skutecznie pozbywa się zaschniętych z talerzy resztek czy spalenizny z garnków. Także wyposażenie zmywarek gastronomicznych robi wrażenie – we wnętrzu znajdziesz wszystkie niezbędne pompy i dozowniki środków czyszczących. Dodatkowo urządzenia ma różne programy mycia, dzięki czemu jesteś w stanie wybrać nie tylko czas, czy intensywność mycia, ale też możesz dopasować program do stopnia zabrudzenia naczyń. Większość modeli ma zamontowany intuicyjny panel obsługi i wyświetlacz temperatury, który jest zgodny ze standardem HCCP. Ważną częścią zmywarki gastronomicznej jest dynamiczny system filtracji. Dzięki niemu brudna woda, tłuszcz i resztki jedzenia są na bieżąco odsysane. Efekt? Naczynia lepiej się domywają, a brudna woda jest izolowana od czystej w odrębnym zbiorniku aż do momentu zakończenia programu. Co więcej, zmywarka gastronomiczna została zaprojektowana w taki sposób, aby z jej wnętrza był usuwany tłuszcz i brud. Możliwe jest to dzięki wyprofilowanym ścianom wewnętrznym oraz prowadnicy – to właśnie te elementy chronią przed zbieraniem się zanieczyszczeń w urządzeniu.