Ręczne zmywanie naczyń nie należy do najprzyjemniejszych zadań, tym bardziej że jest ono niezwykle pracochłonne. Nic więc dziwnego, że coraz więcej lokali gastronomicznych decyduje się na zakup zmywarki gastronomicznej. W ten sposób mogą zaoszczędzić mnóstwo czasu i szybko umyć brudne naczynia. To nie wszystkie atuty tego urządzenia. Jakie jeszcze zalety ma zmywarka gastronomiczna? Właśnie na to pytanie odpowiemy w dzisiejszym w tekście, zachęcamy więc do czytania.
Zmywarka gastronomiczna – idealna tylko do restauracji?
Zmywarka gastronomiczna – jak sama nazwa wskazuje – to urządzenie dedykowane do branży gastronomicznej. Najczęściej wykorzystywana jest w restauracjach, jednak nie tylko tam się sprawdza. Jest także przydatna w kawiarniach, pubach, czy obiektach hotelowych, w których można zjeść posiłki. Dostępne na rynku zmywarki gastronomiczne są zdecydowanie większe od modeli, które mamy w domu. Spora część z nich została wyposażona w ogromne dysze myjące, dzięki czemu urządzenie jest w stanie poradzić sobie nawet z bardzo trudnymi zabrudzeniami i spalenizną.
Zalety zmywarki gastronomicznej
Śmiało można powiedzieć, że zmywarka gastronomiczna to urządzenie ułatwiające funkcjonowanie restauracyjnej kuchni. Z jej pomocą z łatwością umyjesz dużą ilość brudnych naczyń, patelni, garnków oraz innych akcesoriów, które wykorzystujesz w kuchni. Jedną z najważniejszych zalet tego urządzenia jest jego wysoka wydajność. To właśnie dzięki tej cesze zmywarka jest w stanie poradzić sobie nawet z bardzo trudnymi zabrudzeniami i skutecznie pozbywa się zaschniętych z talerzy resztek czy spalenizny z garnków. Także wyposażenie zmywarek gastronomicznych robi wrażenie – we wnętrzu znajdziesz wszystkie niezbędne pompy i dozowniki środków czyszczących. Dodatkowo urządzenia ma różne programy mycia, dzięki czemu jesteś w stanie wybrać nie tylko czas, czy intensywność mycia, ale też możesz dopasować program do stopnia zabrudzenia naczyń. Większość modeli ma zamontowany intuicyjny panel obsługi i wyświetlacz temperatury, który jest zgodny ze standardem HCCP. Ważną częścią zmywarki gastronomicznej jest dynamiczny system filtracji. Dzięki niemu brudna woda, tłuszcz i resztki jedzenia są na bieżąco odsysane. Efekt? Naczynia lepiej się domywają, a brudna woda jest izolowana od czystej w odrębnym zbiorniku aż do momentu zakończenia programu. Co więcej, zmywarka gastronomiczna została zaprojektowana w taki sposób, aby z jej wnętrza był usuwany tłuszcz i brud. Możliwe jest to dzięki wyprofilowanym ścianom wewnętrznym oraz prowadnicy – to właśnie te elementy chronią przed zbieraniem się zanieczyszczeń w urządzeniu.